Siirry pääsisältöön

Mistä hyvinvointi koostuu?



Ihminen on kokonaisuus, ja tämän kokonaisuuden hyvinvointi on osien summa. Omakäsitykseni kokonaisvaltaisesta hvinvoinnista on erityisesti tämän vuoden aikana konkretisoitunut seuraavanlaiseksi

- Fyysinen hyvinvointi kertoo minulle miten kehoni voi. Liikunko tarpeeksi, syönkö riittävästi, saanko tarpeeksi ravintoaineita. Erityisesti haluan itse kiinnittää huomiota palautumiseen. Palaudunko yön aikana riittävästi, onko päivässäni hetkiä palautumiselle. Uskon että tuo palautuminen on monelle kompastuskivi. Vaikka ajattelemme nukkuvamme sen kahdeksan tuntia yössä, voi palautuminen silti olla vain kohtalaista tai jopa huonoa. Tähän vaikuttavat toki monet asiat. Oletko harrastanut kova sykkeistä liikuntaa illalla, katsonut telkkaria ennen nukkumaan menoa tai tehnyt jotain muuta sellaista joka on voinut esimerkiksi nostattaa sykettä. Olen seurannut omaa palautumistani Firsbeat hyvinvointianalyysin avulla. Jokainen mittaus jota ole itselleni tehnyt on aina opettanut jotain uutta. Niin palautumisesta kuin energiakulutuksesta omien päivieni aikana. Lisätietoa Firsbeat hyvinvointianalyysistä löydät www.firstbeat.com. Olen myös ottanut mittauksen mukaan omiin palveluihini, sillä koen mittauksen hyväksi välineeksi oman hyvinvoinni seuraamiseen.

- Henkinen hyvinvointi on minulle koko ajan tärkeämpää. Sen merkitys korostuu joka päivä. En enää haaveile niinkään timmistä vartalosta, vaan enemmänkin henkisestä tasapainosta ja rikkaudesta. Mielenrauhasta. Henkinen hyvinvointi minun mielestäni koostuu juuri tasapainosta sekä siitä, elämmekö omien arvojemme mukaisesti.Omien arvojen irkastaminen tasaisin väliajoin auttaa löytämään ainakin tavoitteet kohti henkistä hyvinvointia. Itse koen, että löydettyäni henkisen hyvinvoinnin merkityksen, hyvinvointini muut osa-alueet tasapainottuivat myös.

- Sosiaalinen hyvinvointi koostuu sosiaalisista verkoista ympärillämme ja siitä miten me niitä hoidamme. Jokainen ihmissuhde tarvitsee välillä ravinteita kasvaakseen ja pysyäkseen hengissä. Sosiaaliset verkostot ympärillämme voivat olla hyviä tai sitten kuluttavia. On tärkeää tiedostaa mitkä näistä suhteita ovat meille hyväksi ja mitkä vain kuluttavat. Itse olen keskittynyt täysin pitämään huolta niistä hyvistä suhteista, ja heivannut pois ne kuluttavat. Toisinsanoen olen poistanut kuluttavat ihmiset ja ryhmät elämästäni myös sosiaalisessa mediassa. Miksi esimerkiksi olla mukana jossain ryhmässä missä vallitsee ainainen marina ja toisten mollaaminen? Miten esimerkiksi facebookin selaaminen voi vaikuttaa päivääsi jos seinäsi on täynnä negatiivisten ihmisten postauksia siitä kuinka tänäänkään mikään ei ole hyvin.

- Älyllinen hyvinvointi. En tiedä onko älyllinen hyvinvointi tälle oikea sama, mutta tarkoitan kuitenkin sitä, miten haluan kehittää itseäni älyllisesti. Tätä voisi ehkä kutsua eliikäiseksi oppimiseksi. Haluksi kehittää itseään.

- Taloudellinen hyvinvointi. Olen jo pidemmän aikaa inhonnut termiä " taloudellinen riippumattomuus". Uskon nimittäin vahvasti siihen, että raha ei tuo onnea. Toki se voi helpottaa asioita, mutta takaan ja vannon että onnea se ei tuo, Onnellisuus koostuu näistä kaikista muista listaamistani hyvinvoinnin osa-alueesta. Taloudellisella hyvinvoinnilla tarkoitan tasapainoa. Tarkoitan sitä, että menot ja tulot ovat tasapainossa, ja ainahan se on plussaa jos viivan alle jotain jää. Taloudellinen riippumattomus on monen tavoitteena, se ei ollenkaan väärin, kyllä minä toki siitä itsekin haveilen, uskon kuitenkin siihen että menot kasvavat sitä mukaan kuin tulot ellei asian kanssa ole hyvin tarkkana.

Yksi merkittävä tekijä minun mielestäni kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa on säännöllisyys. Ainakin omasta elämästäni se tekee mukavempaa ja tasapainoisempaa. Monen mielestä esimerkiksi oman elämäni kaltainen säännöllisyys voi tuntua todella tylsältä, minusta se taas on jotenkin ihanaa. Menen siis itse esimerkiksi nukkumaan aina samaan aikaan, ja herään samaan aikaan. Oli sitten arki tai viikonloppu.
Nyt lomalla olen tehnyt poikkeusen ja valvonut, välillä nukkunut hieman pidempään. Rytmini on tällä hetkellä aivan sekaisin. Toki pari päivää meni tuossa vatsataudissa, joten makoilu päivällä vaikutti toki sitten yöuniin. Tänäänkin olen herännyt 04:30 kun uni ei vaan enää riittänyt. Olen juonut aamukahviani rauhassa (nautinut siitä, että se pysyy sisällä), tulostellut laskuja, kirjoittanut blogia, ja vielä ehdin valmiiksi suunnittelemaan ensi kuuta. Haluan aina kirjallisesti suunnitella seuraavan kuun. Kirjaan tehtävät, maksettavat laskut ym. Silloin sitä huomaa konkreettisesti mitä saa aikaiseksi kun voi yliviivailla listalta asioita.

Tässä muutama vinkki kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin
  • pysähdy hetkeksi miettimään, mitkä asiat elämässäsi ovat sinulle oikeasti merkityksellisiä ja sitä kautta tärkeitä. Mieti miten voisit viedä arkeasi siihen suuntaan, että sen sisältö rakentuisi mahdollisimman pitkälti kyseisistä asioista
  • huolehdi riittävästä määrästä laadukasta unta. Laadukkaan unen tunnistat siitä, että kun aamulla heräät, tunnet olosi levänneeksi ja energiseksi. Tuntimääränä 6-8 tuntia aikuisilla on usein sopiva
  • liiku riittävästi ja kiinnitä erityisesti huomiota yleisen arkiaktiivisuuden määrään, ei pelkästään varsinaisten viikoittaisten liikuntakertojen määrään. Muista hyötyliikunnan merkitys.
  • laadukas, säännöllinen ja riittävän monipuolinen ravinto on tärkeä osa hyvinvointia. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa pitääkö säännöllisyys sinun ruokavaliossa paikkansa. jos ateriavälisi menee usein yli 4 tunnin, suosittelen ensimmäisenä, että alat syömään tasaisesti 3-4 tunnin välein. Jos tunnet, että ruokailu on sinulle vaikeaa, pyydä apua esimerkiski ravintovalmentajalta.
  • huolehdi ennen kaikkea elämän eri osa-alueiden tasapainosta toisiinsa nähden. Elimistösi eri toimintojen lopullisena päämääränä on tasapaino.

Mistä sinä aloittaisit oman kokonaisvaltaisen hyvinvointisi parantamisen? Vai ovatko osa-alueet jo hyvässä balanssissa? Kommentoi!


Ihanaa kohta alkavaa viikonloppua!

Elina

Kommentit

Suositut tekstit