MInkä elämäohjeen antaisit nuorelle itsellesi?


Kuvahaun tulos haulle elämänohje

Tämä aamu ei poikennut tavallisesta. Heräsin kylläkin hieman myöhemmin, mutta muuten normaalit rutiinit aamuuni sisältyivät. Näihin rutiineihin sisältyy toki myös Facebookin selaaminen..
Eräällä Facebook kaverillani on ihana tapa julkaista seinällään kysymyksiä, usein aika isojakin elämän kysymyksiä. Tänä aamuna hän kysyi seinällään " Minkä elämänohjeen antaisit nuorelle itsellesi?"

Jäin oikein ajan kanssa pohtimaan tätä kysymystä, ja sitä, minkälaisia elämänohjeita haluan antaa omalle lapselleni.
Suurin oppi, minkä olen itse viime vuosien aikana oppinut on se, että on tärkeää uskoa omiin kykyihin ja unelmiin. Elämässä on aina hyvä olla tavoiteita, sillä ne vievät meitä eteenpäin.

Erityisesti itseensä uskominen on asia, jota minulla ei nuorempana ollut. En jaksanut pahemmin opiskella, koska olin sitä mieltä että en minä kuitenkaan hyviä numeroita saa, en jaksanut enää urheilla, koska uskoin, etten kuitenkaan mitään voita.
Erityisesti tätä itseensä uskomista yritän opettaa omalle pojalleni. Poikani elää tällä hetkellä vaihetta, jossa opetellaan monia uusia asioita. Lukeminen, kirjoittaminen sekä vaativammat motoriset taidot kiinnostavat häntä, mutta usko onnistumiseen on välillä ollut hieman koetuksella.
Kesällä poikani halusi kovasti oppia ajamaan ilman apupyöriä, mutta rohkaisuista huolimatta uskallusta ei kuitenkan vielä löytynyt. Puhuimme tästä asiasta paljon, ja sanoinkin hänelle, että jos sinä uskot siihen, että opit ajamaan ilman apupyöriä, sinä kyllä opit. Viikko sitten hän päättäväisesti ilmoitti, että nyt on aika oppia ajamaan pyörällä niin kuin isot pojat. Varttia myöhemmin hän pyöräily koti tietämme edestakaisin onnellisena.
Onnistumisen ilo oli yhtä suuri varmasti sekä Äidillä, että pojalla. Oli ihanaa nähdä se itsetunnon ja itseluottamuksen kasvu pienessä pojassa.


Itse pidän tällä hetkellä kalenterissani näkyvillä koko ajan voimalauseen, joka muistuttaa minua siitä, että on uskottava siihen että pystyy.

" Whether you think you can, 
                          or you think you can´t
                                                            you´re right "
                                           
                                               - Henry Ford-


Itseensä uskominen on elämänohjeena hyvin laaja. On paljon pienempiäkin ohjeita joita olisin halunnut itse noudattaa, ja toivon että lapseni tulevaisuudessa noudattaa. Itse olen alkanut ymmärtää näiden arvon vasta nyt aikuisena. Jos minun pitäisi valita kymmenen elämäohjetta, joita olisin voinut itse noudattaa paremmin, ja joita toivoisin poikani noudattavan, ne ovat:

1. Rakasta itseäsi. Jotta voit rakastaa muita ja elämää itseään, sinun on ensin opittava rakastamaan itseäsi.
2. Opettele kiitollisuutta. Kiitollisuus luo onnellisuutta. Vaikka kaikki tuntuisi menevän päin honkia, on aina jotain, mistä olla kiitollinen
3. Pidä huolta kehostasi. Kehosi on temppelisi. Se on sinun kotisi koko elämäsi ajan. Muista, että ne valinnat kehosi suhteen joita teet tänään vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteesi
4. Elä arvojesi mukaista elämää. Pysähdy välillä miettimään omia arvojasi ja elä niiden mukaisesti.
5. Ole itsellesi armollinen. Täydellistä ihmistä ei ole olemassakaan, joten täydellisyyttä ei kannata edes tavoitella
6. Älä vertaa itseäsi muihin ihmisiin
7. Kun kiukuttaa, hengitä kiukku ulos ( tätä harjoittelemme aina kotona poikani kanssa kun kuikuttaa)
8. Opi säästämään. Isona voi olla kiva ostaa asunto tai auto, tai lähteä opiskelemaan ilman laina rahaa.
9. Itke kun itkettää, naura kun naurattaa. Puhu tunteistasi äläkä anna ikävien tunteiden kasvaa sisälläsi, päästä ne ulos.
10. Nauti elämästä. Matkustele, lue, näe maailmaa!

Mitä elämänohejita sinä antaisit lapsellesi tai nuorelle itsellesi tällä hetkellä?

Kommentit

Suositut tekstit