Kun puntarissa on oma terveys...

Hektisessä arjessa ei aina välttämättä tule mietittyä sitä, mitä milläkin hetkellä tekee oman terveytensä eteen. pelko omasta terveydestä ja sen menettämisestä voi tulla eteen milloin vain, odottamatta.

Minulle kävi näin kuukausi takaperin. Olin jo aikaisemmin keväällä saanut lääkäriltä lähetteen laboratioon, sillä minua piinasi jatkuva flunssa. Jostain kumman syystä en saanut aikaiseksi verikokeisiin mennä..lähinnä siksi, että ajatus paastoamisesta ja liikkeelle lähdöstä ilamn aamukahvia tuntui liian ylivoimaiselta.
Onneksi sain kuitenkin itseni kesäkuun lopulla laboratioon. Näytteiden ottaminen kesti ikuisuuden, sain nimittäin olla harjoittlein pistettävänä. Tämä toi itselleni hieman lisäpaineita, sillä en tohtinut kertoa kärsiväni neulakammosta..
Kokeet saatiin kuitenkin otettua, eikä mennyt montaa tuntia kun läkäristä jo soiteltiin ja kysyttiin tämän hetkistä vointiani. Siinä kohta aloin jo hieman panikoimaan kokeiden tuloksista. Ystävällinen hoitaja kyseli kovasti alkoholin juomisestani, mahdollisista mahakivuista ja muusta vastaavasta. Nimittäin ALAT arvoni huiteli lähempänä 500 kun viitearvoissa oleva luku olisi 35.
Siinä kohtaa itselleni iski paniikki ja kyyneleet valuivat pitkin poskia. Kävin jo mielessäni läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot mitä mieleen voi tulla.

Tuollaisessa tilanteessa pelko oman terveyden puolesta on jotain aivan käsittämätöntä, sitä ei voi edes sanoin kuvata. Onneksi kuitenkin muut maksa-arvot olivat kohdillaan, joten mistään vakavemmasta ei luultavimmin ollut kyse.,
Eilen kävin kontrollissa, ja nyt ALAT arvo oli jo laskenut 190. Matkaa siis edelleen on paljon siihen, että arvo olisi normaali, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

Miten tähän sitten päädyttiin? Mikä aiheutti maksa-arvojen nousun.

Luultavammin syynä oli nauttimani lisäravinteet. Kromi, aminohapot sekä turhaan syömäni allergialääke ( tai ei turha, mutta ei minulle sopiva). Kun jätin kaikki nuo kolme pois, arvot ähtivät siis laskuun.
Joskus sitä siis hyvinvoinnin ammattilaisenakin voi tehdä terveyden kannalta huonoja valintoja. Nykyään siis minulle treenilaturina toimii kahvi ja treenin aikana juodaan vain vettä.

Vaikka monet ovat sitä mieltä, että stressi ei vaikuta maksa-arvoihin, kyseenalaistaisin tuon väittämän. Itse uskon, että pitkittynyt stressi esimerkiksi näkyy maksan toiminnassa. Maksa-arvoihin toki vaikuttaa elintavat sekä ylipaino. Näihin huomiota kiinnittämällä voidaan saada maksan toiminta taas paremmaksi.

Toisaalta, tämä kokemus vei itseäni lähemmäs tavoitettani, olla elinvoimainen! On tehtävä valintoja jotka tukevat sis myös maksani toimintaa ja tekevät minusta sitä kautta elinvoimaisen!


Kommentit

Suositut tekstit